بازار بزرگ استانبول
شهر استانبول سالانه پذیرای خیل عظیمی از گردشگران از سراسر دنیا است. بازار بزرگ استانبول بهعنوان یکی از بزرگ ترین بازارهای سرپوشیده جهان، از مهمترین جاذبههای گردشگری ترکیه به شمار میرود.
بازار بزرگ استانبول یکی از بزرگترین و قدیمیترین بازارهای سرپوشیده در جهان است و جمعا شامل ۶۱ گذر و ۳۰۰۰ حجره میشود که به زبان ترکی به این بازار Kapalıçarşı میگویند .
با وجود افزایش بیرویه مراکز خرید مدرن در ترکیه، بازار بزرگ همچنان از پربازدیدترین مکان های دیدنی استانبول است.
در سال ۲۰۱۴ این بازار با بیش از ۹۱ میلیون بازدیدکننده در سال، بهعنوان پربازدیدترین جاذبه گردشگری در جهان شناخته شد.
بازار بزرگ همچنان یکی از عظیمترین مراکز خرید استانبول است که در آن ۲۶۰۰۰ نفر مشغول به کار هستند و روزانه بین ۲۵۰۰۰ تا ۴۰۰۰۰۰ بازدیدکننده دارد.
سقف خیابانها نقاشی شدهاند و در هر دو طرف حجرههایی وجود دارد که در آنها انواع کالا از قبیل پارچه، جواهرات، لوازمخانگی، فرش، سرامیک، کتاب، ادویهجات و بسیاری موارد دیگر به فروش میرسد.
مغازههایی که اجناس مشابه میفروشند، اغلب در یک قسمت بازار قرار دارند. قیمتها بهندرت ثابت هستند، پس چانه زدن، بخشی از فرایند خرید در این بازار است.
بازار بزرگ استانبول کجاست؟
بازار بزرگ استانبول حدودا بین مسجد بایزید و مسجد نورعثمانیه قرار دارد. با طی مسافت کمی میتوان از ایاصوفیه و مسجد آبی به بازار رسید.
بهترین راه برای دسترسی به بازار استفاده از تراموای شهری است. برای این منظور در ایستگاه بایزید-بازار بزرگ پیاده شوید. اگر از فرودگاه استانبول راهی این مکان میشوید، میتوانید ترموا/متروی امینونو را سوار و در ایستگاه بایزید پیاده شوید. (مشاهده روی نقشه)
از ساخت تا شهرت جهانی
سلطان محمد دوم در سالهای ۵۶ـ۱۴۵۵ مدتی بعد از تسخیر استانبول در سال ۱۴۳۵، این بازار را ساخت. اوایل در این بازار فقط پارچه داد و ستد میشد که به آن بازار پارچهفروشان جواهر میگفتند. بازار بزرگ از آجر و چوب با طاقهای بزرگ قوسدار ساخته شده و روی دیوارهای آجری یا سنگی آن را گچکاری کردهاند.
چند سال بعد، سلطان محمد دوم بازار دیگری را ساخت و نام آن را بازار صندل گذاشت. این اسم از نوعی نخ بافته شده به رنگ چوب صندل در بورسا گرفته شده است. بازار صندل در ضلع شمالی بازار جواهر قرار دارد و امروزه دومین بنای قدیمی در بازار بزرگ است.
پس از راه اندازی بازار صندل، بازار جواهرْ مرکز خریدوفروش کالاهای لوکس شد و تجارت پارچه به این بازار انتقال یافت. ابتدا این دو بازار مجزا از یکدیگر بودند؛
اما بعدها تعداد زیادی از فروشندگان مابین این دو بازار و اطراف آن مغازه باز کردند. در نتیجه یک بازار واحد به وجود آمد و منحصرا به تجارت اختصاص یافت.
اوایل قرن ۱۷ در نهایت بازار بزرگ بهشکل نهایی خود رسید. با گسترش چشمگیر امپراتوری عثمانی در سه قاره و در دستگیری کنترل راههای ارتباطی میان آسیا و اروپا، بازار بزرگ و کاروانسراهای اطراف آن تبدیل به قطب تجارت مدیترانه شد.
طبق گفتههای چندین مسافر اروپایی در آن زمان و اوایل قرن ۱۹، هیچ بازاری در اروپا توانایی رقابت با این بازار را از نظر فراوانی، تنوع و کیفیت محصولات نداشت.
هتلسازی در قرن بیست و یک
گذشته از چند بلای طبیعی مانند زمینلرزه و آتشسوزی، بازار بزرگ اساسا آسیب زیادی ندیده و شکل قدیمی خود را حفظ کرده بود تا در اواخر قرن ۲۱ میلادی، مسئولان شهر شروع به نوسازی این بنا کردند. آنها میخواستند بهمنظور گسترش صنعت گردشگری در این منطقه، بخش عظیمی از این بازار را به هتل تبدیل کنند. وقتی تعدادی از مغازهداران را از بازار بیرون کردند، از زیبایی بازار کاسته شد و این امر منجر به تظاهرات در خیابانها شد.